Uncategorized

7 slimme tips om uw rollator veilig en comfortabel te gebruiken

Valt u regelmatig tijdens het lopen? Of kent u iemand die hier last van heeft? Denk dan is aan de aanschaf van een rollator. Een rollator biedt namelijk ondersteuning bij het lopen en zorgt ervoor dat u langer zelfstandig kan blijven. Daarbij is het wel belangrijk dat u weet hoe u veilig en comfortabel met uw rollator om gaat. In deze blog geven we 7 slimme tips om je rollator veilig en comfortabel te gebruiken. 

Kies de juiste rollator

Er zijn verschillende rollators verkrijgbaar. Het belangrijkste is dat u een rollator uitzoekt, die goed bij u past. Een rollator waar u lekker achter kan lopen en die makkelijk te besturen is. Er bestaan zowel rollators met drie en met vier wielen. Voor extra balans, kan u beter voor een rollator gaan met vier wielen. Deze rollators hebben twee bokwielen achter aan en twee zwenkwielen vooraan. Deze zwenkwielen helpen bij het sturen, aangezien deze zijn gemaakt om 360 graden te kunnen draaien. 

Pas de rollator aan op uw behoeften

Om de rollator helemaal goed aan te sluiten op uw behoeften, kan je de rollator aanpassen op uw lengte. Denk hierbij aan het instellen van de hoogte van de handvaten, zodat u niet voorover hoeft te buigen of uw armen te hoog hoeft op te tillen. Ook de breedte van de rollator is van belang, zodat u er goed tussen kan lopen.

Gebruik accessoires om de rollator comfortabeler te maken

Als u de rollator nog comfortabeler wil maken, kunt u gebruik maken van verschillende accessoires. Denk aan het gebruik van een zitje een rugleuning of een mandje. Hierdoor kunt u tijdens het lopen even rustig op u rollator gaan zitten om even uit te rusten. Daarnaast kunt u gemakkelijk spullen meenemen zonder dat u ze zelf hoeft te dragen. 

Oefen op het gebruik van de rollator

Het gebruiken van een rollator kan aan het begin nog onwennig zijn. U loopt vaak niet goed tussen de twee handsteunen van de rollator en krijgt het sturen nog niet goed onder de knie. Probeer daarom goed te oefenen. Doe dit het liefst wel rond het huis om zo gevaarlijke situaties te voorkomen. Oefen vooral op maken van bochten en het lopen op oneffen ondergronden. Hierdoor krijgt u de rollator het best onder controle.

Let op uw houding tijdens het gebruik van de rollator

Let tijdens het lopen met de rollator op uw houding. Zorg ervoor dat u zo recht mogelijk loopt en uw schouders ontspannen zijn. Kijk voor u uit in plaats van naar de grond. Dit voorkomt rugpijn en verbetert de stabiliteit tijdens het lopen. 

Let op uw omgeving tijdens het gebruik van de rollator

Het is belangrijk om tijdens het gebruik van de rollator goed te letten op uw omgeving. Als u nog niet vaak met de rollator heeft gelopen, kan dit nog lastig zijn. Wel is het van belang als u de rollator gebruikt om de veiligheid te waarborgen. 

Onderhoud uw rollator goed

Een rollator heeft onderhoud nodig. Er kan bijvoorbeeld een wieltje los gaan zitten of er kan een ander onderdeel stuk gaan. Zorg ervoor dat dit op tijd gerepareerd wordt om zo ongelukken te voorkomen. Als u dit nog zelf kan, probeer het maar doe wel voorzichtig. Lukt dit niet meer zelf? Zoek dan hulp bij iemand anders die dit voor u kan repareren.