Uncategorized

Winters genieten dankzij een kettingzaag

Een knusse open haard op een koude winterdag of een gezellige vuurkorf op een zwoele zomeravond: soms heb je niet meer nodig om te genieten van het leven. Door zelf je brandhout te zagen met een STIHL kettingzaag in plaats van kant-en-klaar haardhout te kopen zorg je daarbij voor nog meer voldoening. Je beschermt tegelijkertijd het bos en is zelf gezaagd brandhout ook nog voordeliger voor duurzame bosbouw, omdat er tegenwoordig meer hout gebruikt wordt als dat het er bijgroeit.

Brandhout zagen

Als eerste stap is het handig om de stammen, stamdelen en takken te verwerken tot handzame stukken van een meter. De stammen kun je gemakkelijk markeren met een bosmeetlint of met markeerkrijt, zo weet je precies waar je telkens moet zagen.
Als de boomstam op vaste grond ligt in het bos of op het gazon, kun je de boomstam met een STIHL kettingzaag direct op de grond zagen. Kan de boomstam wegrollen? Zorg er dan voor dat je de stam vast zet met wiggen of stukjes hout. Het is belangrijk dat de STIHL kettingzaag de grond niet raakt, want dat maakt de ketting bot.

Meterhout klieven

De gezaagde stukken van een meter passen natuurlijk nog niet in de open haard. In de volgende stap klief je het meterhout en daarna kun je de gekliefde houtblokken op de zaagbok tot kant- en klare stukken brandhout zagen.

Voor het klieven leg je de op maat gezaagde boomstam op de grond en zorg ook hier er weer voor dat de stam niet kan wegrollen. Splijt vervolgens de stam met een splijtwig, dit doe je door eerst een inkeping te maken in de stam waar de wig moet komen. Afhankelijk van de dikte kan je elke helft nog een keer splijten indien nodig. Met de handige zaagbok kun je de gespleten, op maat gezaagde, dunne stammen of kleine takken veilig en op een comfortabele manier tot kleinere stukken brandhout zagen met de STIHL kettingzaag. Bij detuinmachineshop.nl heb je keuze uit twee varianten, de metalen zaagbok of de houten zaagbok van STIHL.

Brandhout bewaren

Het brandhout moet ongeveer twee jaar drogen voordat je het kan gebruiken voor de open haard. Het is dan ook belangrijk dat je het brandhout op een goede manier stapelt, zodat de luchtcirculatie toegelaten wordt. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat het hout afgeschermd wordt van regen en vocht, want vochtig hout brandt slecht en produceert veel roet en rook.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *