Keuken

Wat zijn de beste materialen voor een wijnkelder?

Om zolang mogelijk van je favoriete wijn te genieten, moet je ervoor zorgen dat de wijn goed wordt opgeslagen. Het bouwen van een wijnkelder is daarbij onmisbaar. Toch zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan het soort materiaal dat je gebruikt, maar ook de juiste koeling en de bouw van de installatie. Een goede voorbereiding is hierbij de sleutel tot succes. Met een goede wijnkelder, blijven je favoriete wijnen zo lang mogelijk lekker en worden ze er soms zelfs beter op. Lees in dit artikel welke materialen je het beste gebruikt voor het bouwen van je eigen wijnkelder. 

1.Hout

Voor het bouwen van wijnrekken en wijnkasten is het aan te raden om hout te gebruiken. Verschillende soorten hout hebben hun voor- en nadelen. Het soort hout ‘mahonie’ is van hoge kwaliteit, geeft geen geur af, vlekt, maar is hoog in kosten. Grenen hout is daarentegen goedkoper, ook duurzaam en geurloos en kun je in iedere kleur naar wens verven. We raden het aan om de rekken of kasten te lambriseren. Hierdoor blijft het sterk in kwaliteit. Houten materialen die we afraden te gebruiken zijn redwood en ceder, omdat deze broos zijn en snel lelijk worden. Ook hout van een populier, eik en kers zijn niet de juiste keuze. Deze zullen snel gaan schimmelen in vochtige omgevingen. 

2.Metaal

Wanneer de ruimte die je gebruikt als opslag voor de wijnen niet heel groot is, kun je ook kiezen voor metaal. Metaal is een stuk dunner dan hout en bespaart daarmee ruimte. Daarnaast zijn deze wijnrekken makkelijker te bouwen en te verplaatsen. Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak en het materiaal metaal past dan ook beter in een moderne inrichting.

3.Plastic

Een alternatief voor glas is kunststof. Dit is over het algemeen een veiligere optie en goedkoper. Ook zorgt plastic ervoor dat de kasten veel gemakkelijker te verplaatsen zijn. Een plastic wijnrek kan er nog steeds heel mooi uitzien en is een prima goedkopere optie om je wijnen in op te slaan. Het is echter wel van groot belang dat er geen UV-licht binnenkomt. Zorg dus voor UV-werend kunststof of zet de wijnkast op een donkere plek. Zodra er UV-licht bij de wijnen komt, start het verouderingsproces en bederft de lekkere smaak. 

4.Koelsysteem

Naast de materialen moet het wijnrek beschikken over een goed koelsysteem. Zorg er daarom bij een ingebouwde wijnkast voor dat de wijnen altijd op dezelfde temperatuur worden gehouden, idealiter rond de 12 graden. Er zijn tegenwoordig ook genoeg opties om een kant-en-klare wijn kast te kopen. Als echte wijnliefhebber wil je de wijnen binnen ideale omstandigheden bewaren. De inbouwmogelijkheden hierin zijn er genoeg. Zo is het mogelijk om de kast in de keuken te laten inbouwen, maar kun je ook kiezen voor een mini wijnbar op het aanrecht. Hierbij moet er altijd een juiste koeling aanwezig zijn, zodat je favoriete wijnen op de beste smaak blijven.  

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *